17 Mayıs 2011 Salı

HAVVANUR'UN SOFRASI



Net bağlantımızda bir sorun var,onu çözene kadar bir süreliğine ara veriyorum :(

sizleri kuzenimin sofrasıyla başbaşa bırakıyorum:) eline sağlık canım hepsinden yiyemesemde her şey harikaydı,emeğine sağlık :)

16 Mayıs 2011 Pazartesi

SODALI İKİ RENKLİ KEK

MALZEME:
3 adet yumurta
1 su.bar.sıvıyağ
3 su.bar.un
1,5 su.bar. şeker
1,5 paket kabartma tozu
2 paket vanilya
2 yem.kaş.kakao
1 limon kabuğu rendesi
1 su.bar. soda (maden suyu)
YAPILIŞI:
Yumurtarı, şekerle birlikte beyazlaşana dek çırpalım,sıvıyağı,sodayı,limon rendesini,vanilyayı ekleyip karıştıralım...
Elenmiş unu ve kabartma tozunu ekleyip çırpma teliyle karıştıralım.Hamurun yarısına kakao ekleyelim,yağlanmış kalıba önce sade hamuru sonra kakaolu hamuru,tekrara sade hamuru boşaltıp ılık fırında kızarana dek pişirelim...
-------------
resimleri gece çektiğim için çok net çıkmadı :(

12 Mayıs 2011 Perşembe

HANIMELİ BİSKÜVİ

Yine Emine Beder'den bir tarif geliyor :) :)
MALZEME:
2 adet yumurta
1 paket margarin (yumuşamış)
3 çor.kaş.süt
4-4,5 su.bar. un
1 su.bar.şeker
1 paket kabartma tozu
2 yem.kaş.kakao
100.gr. fındık (iri dövülmüş)
1 limon rendesi
vanilya(tarifte yoktu)
YAPILIŞI:
Yoğurma kabına yağ,şeker,yumurta limon rendesi,süt ve kakaoyu koyup krem haline gelene kadar yoğuralım..Unu,fındığı,kabartma tozunu ekleyip özlü bir hamur hamur yapalım...
Hamurlara yuvarlak şekil verelim ve önceden ısıtılmış fırında pembeleşene kadar pişirelim...
Sonraaaa,bisküvi tadındaki kurabiyelerimizi, çayın veya kahvenin yanında afiyetle yiyelim...


Aynı hamurdan biraz ayırıp, kakaolu tırtıllar yaptım :) mmm harika olmuşlar :) :)

10 Mayıs 2011 Salı

GÖKKUŞAĞI TATLISI

Tarifi Emine Beder'den yapımı benden enfes bir tatlı....
MALZEME:

3 adet yumurta

3 çay.bar.yoğurt

1 çay.bar.sıvıyağ

3 çay.bar.un

3 çay.bar. irmik
2 paket kabartma tozu

1 çay.bar. şeker

1 paket vanilya

ŞERBET İÇİN:

4 su.bar. şeker

4 su.bar.su

1 tat.kaş.limon suyu

ÜZERİ İÇİN:

2 çor.kaş.kakao

3 çor.kaş.hindistan cevizi

SÜSLEMEK İÇİN:

1/2 su.bar.süt

1/2 paket krem şanti

(süslemeyi keyfinize bırakıyorum :)

YAPILIŞI:

Yumurta ve şekeri beyazlayana dek çırpalım,yoğurt,sıvıyağ ekleyerektekrar çırpalım.

Unu,irmiği,kabartma tozunu,vanilyayı ekleyip karıştıralım,yağlanmış tepsiye hamurumuzu dökelim,önceden ısıtılmış fırında kızarana dek pişirelim.Şerbeti için,şeker,suyu ve limon suyunu kaynadıktan sonra 5 dak.kaynatıp,soğutalım.....

Fırından çıkarır çıkarmaz önceden hazırlayıp soğuttuğumuz şerbeti gezdirelim,sönmüş fırında tatlımızı 5 dak.bekletelim.Tatlımızdan yuvarlak bir kalıp veya bardak yardımı ile yuvarlaklar çıkaralım..

Tepside kalan parçaları bir kaba alıp şerbeti süzelim,içine hindistan cevizi ve kakaoyu koyup karıştıralım..Kakaolu karışımı tatlıların üzerine yerleştirelim.Krem şantiyi hazırlayıp tatlımızı keyfimizce süsleyelim ...

------

ölçü biraz fazla oluyor,isterseniz yarım ölçü yapılabilir.....

8 Mayıs 2011 Pazar

CEVİZLİ SARMA TATLISI

ANNE OLAN VE OLMAYAN TÜM ARKADAŞLARIMIN ANNELER GÜNÜNÜ KUTLUYORUM :) Gelelim tatlımıza,tarifi Oktay ustam dan,kıtır kıtır şerbetsiz ama enfes bir tatlı :)
MALZEME:
1 çay.bar sıvıyağ
1 çay.bar.süt
1 çay.bar.su
1/2 çay.bar.sirke
1/2 çay.bar.toz şeker
1 adet yumurta
1 paket vanilya
1/2 paket kabartma tozu
alabildiği kadar un
---------------
nişasta (açmak için)
-----------------
İÇ MALZEME:
1,5 su.bar.ceviz
1 çay.bar.toz şeker
---------------
ÜZERİ İÇİN:
2 çor.kaş tereyağ
1/2 çay.bar.fındık yağı
pudra şekeri
-------------
YAPILIŞI:
Mazemeleri karıştırıp kulak memesinden biraz daha sert bir hamur yapıyoruz,ceviz büyüklüğünde bezelere ayırıyoruz.Nişasta ile tabak büyüklüğünde açıyoruz ve içine şeker ve ceviz karışımından serpip rulo yapıyoruz,kendi etrafında döndürerek gül şekli verilir..
Tatlılarımızı tepsiye dizip üzerine eritilmiş tereyağ ve fındık yağı sürüp önceden ısıtılmış fırında kızarana dek pişirelim...
Tatlıların ilk sıcaklığı çıkınca pudra şekeri serpelim ve afiyetle yiyelim :)

5 Mayıs 2011 Perşembe

MAYONEZLİ PATATES SEPETİ

Kuzenim Nimet'in yaptığı tadı harika olan patates sepetlerini sizlerle paylaşmak istiyorum,eline sağlık minik kuşum harikaydı :)

MALZEME:
5-6 orta boy patates
1/2 demet dereotu
1 küçük kavanoz mayonez
5-6 adet kornişon turşu
2 diş sarımsak
1 limon suyu
1/2 çay.bar. sıvıyağ
2 adet haşlanmış havuç
1 çay.bar. haşlanmış bezelye
bir kaç kaş.yoğurt
tuz-karabiber
YAPILIŞI:
Patatesler haşlanır,sarımsak,sıvıyağ,tuz,karabiber,limon suyu,dereotu koyup karıştırılır,yumurta büyüklüğünde parçalar alınır ve içleri oyulur.
Garnitür,mayonez,yoğurt karıştırılır,patateslerin boşluklarına doldurulur,üzerlerine biraz yoğurt ve mayonez karışımı dökülür,garnitürlerle süslenerek servis yapılır...


Nimet'in salatalık dilimleri ile süslediği , bu hoş sunumlu patlıcan salatasını da sizlerle paylaşmak istedim:)

3 Mayıs 2011 Salı

KIRINTI KURABİYE

Sevimli olduğu kadar nefis bir kurabiye yaptım,nasıl mı yapmışım bir bakalım :

MALZEME:
250 gr. margarin(yumuşak)
1 çay.bar. sıvıyağ
1 çay.bar.pudra şekeri
1 adet yumurta
4 su.bar.un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
------------
SOS:
1 su.bar. taze meyva suyu (ben portakal suyu kullandım)
1,5 tat.kaş. mısır nişastası
2 yem.kaş toz şeker
---------------
YAPILIŞI:
Margarin,sıvıyağ,şeker,yumurta krem kıvamına gelene kadar karıştırılır.Malzemeye un,kabartma tozu ve vanilya eklenerek özlü bir hamur elde edilir.
Hamurun bir kısmı merdane ile açılır,çay bar. ile kesilir,hamurun bir kısmı tırtıl kalıbına koyulur ve kesilen hamurun çevresine sıkılır.
Hamurlar tepsiye dizilir,önceden ısıtılmış fırında pişirilir.
Fırından çıkan kurabiyeler soğuyunca,sos hazırlanır.Meyva suyunun içine şeker,nişasta koyularak pişirilir,ılınınca kurabiyelerin ortasına doldurulur,şekerle süslenir veya sade olarak yenilir...Çocuklar bu kurabiyeyi keyifle tüketiyor :)

1 Mayıs 2011 Pazar

KOLAY LAZ BÖREĞİ


Doğu Karadenize has ( bu günlerde her yörede yapılır oldu) laz böreği ile geldim ,börek desemde bu enfes bir tatlı...
Şimdilik kolayını seçip, baklavalık yufka ile yaptığım laz böreğini ,yakında kendi açtığım yufka ile yapacağım:) yine de böreğim tam puan aldı :) hemen tarife geçeyim...
MALZEME:
500 gr. baklavalık yufka
tereyağ (aralarına sürmek için)
---------
KREMA:
5 su.bar. süt
2 yumurta sarısı
3 yem.kaş.un
3 yem.kaş. pirinç unu
3 yem.kaş.nişasta
1 su.bar.toz şeker
1 yem.kaş.tereyağ
1 çay.kaş. karabiber ( orjinalinde mutlaka koyuluyor,damak tadınıza göre siz ayarlayın)
1 paket vanilya(arzuya göre)
------------
ŞERBET:
3 su.bar. şeker
3 su.bar.su
çeyrek limon
---------
YAPILIŞI:
Süt ile krema malzemesi çırpma teli ile karıştırılarak pişirilir,ateşten alınınca 1 kaş tereyağ koyup mikserle çırpılır ve soğutulur...
Yufkaların araları eritilmiş tereyağ ile yağlanır ,her katı yağlandığı için az yağ sürülür.3 yufka üst üste koyulur,boyuna dörde bölünür,pişip soğuyan kremadan bir köşesine koyulur ve muska şeklinde sarılır.
Tatlılar tepsiye dizilir üzerine fırça ile tereyağ sürülür,önceden ısıtılmış fırında kızarana dek pişirilir..
Şerbet kaynatılıp ılıtılır,pişen tatlılar fırından çıkarıp soğutulur şerbet dökülür..
Tatlı soğuk şerbet ılık olacak,yemeden 2 saat önce şerbetlenmesi yeterli oluyor...
Bir gün önceden de pişirilebilir...